Έξ όλης καρδίας - Τοπάλης, Σεβαστιανός Δ. (Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, 2009)
Ο τίτλος του βιβλίου αυτού "Εξ όλης καρδίας", δεικνύει και το περιεχόμενό του. Είναι καρπός μιας εναγώνιας πνευματικής διακονίας για τον ευαγγελισμό των ψυχών. Είναι ένας λόγος κατασταλαγμένος μέσα από την συνεχή ποιμαντική φροντίδα στην Εκκλησία του Χριστού. Στον άμβωνα και στο εξομολογητήριο ένας ιερέας σμιλεύει καθημερινά τον παρακλητικό λόγο, τον λόγο της αληθείας και τον κάνει της καρδιάς του ποίημα και προσευχή και τον αποθέτει στην καρδία του πιστού. Ο λόγος του Θεού περνά από την Αγία Γραφή, ερμηνεύεται από τους Αγίους Πατέρες και βγαίνει καθαρός μέσα από την καιόμενη από τις προσευχές καρδιά του. Είναι ο λόγος ο πρακτικός, ο συμβουλευτικός, ο παρακλητικός, σαν το ψωμί που ζυμώνεται και φουσκώνει και ψήνεται και προσφέρεται ως άρτος ηδύς. Η καρδιά του Πνευματικού καίγεται όταν προσεύχεται και στήνει τα αυτιά της να ακούσει του Θεού τον λόγο, το ψωμί της ζωής, που θα το δώσει και θα ταΐσει τα παιδιά του Θεού, για να ζήσουν εν Χριστώ, για να φύγουν από τον θάνατο τον δεύτερο. Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι αυτοτελή κείμενα με ποικίλα πνευματικά θέματα, που γράφτηκαν κατά καιρούς και δημοσιεύθηκαν. Αυτό μπορεί και να δικαιολογήσει τις επαναλήψεις ιδεών και μηνυμάτων που τυχόν θα συναντήσει ο αναγνώστης. Είναι μία ταπεινή συμβολή στην Ποιμαντική Διακονία της Εκκλησίας. Πολλά από αυτά έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, "Σάλπιξ Ορθοδοξίας". [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)