Διχασμένη χώρα : μια αγγλο-ελληνική τραγωδία - Chandler, Geoffrey (Παρατηρητής, 2000)
Για δυόμισι περίπου χρόνια, από το Σεπτέμβριο του 1944 ως το Δεκέμβριο του 1946, έζησα στην Ελλάδα, κυρίως στη δυτική Μακεδονία, όπου γνώρισα την καθημερινή ζωή των μικρών πόλεων και χωριών της επαρχίας, σε αντίθεση με τη φρενήρη πολιτική ζωή της Αθήνας. Εκεί, τα σημάδια του επερχόμενου εμφυλίου πολέμου ήταν από πολύ νωρίς ορατά, για όποιον ήταν πρόθυμος να τα αναγνωρίσει. Το βιβλίο αυτό, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1959 από τις εκδόσεις «Macmillan», σε αυτή την εμπειρία αναφέρεται. Είναι μια προσωπική καταγραφή των γεγονότων στην Ελλάδα, από τις τελευταίες εβδομάδες της γερμανικής κατοχής, το 1944, μέχρι το τέλος του 1949, όταν ο εμφύλιος πόλεμος είχε κριθεί υπέρ της Δύσης, και η Ελλάδα μπορούσε επιτέλους να ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση, που σε άλλες χώρες είχε αρχίσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα.