Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειές της : οδεύοντας προς τον ολοκληρωτικό έλεγχο - Haring, Norbert, 1963- (Οικονομία / Λιβάνη, 2016)
Σας αρέσει να ξεγυμνώνεστε μπροστά στον τραπεζικό σας σύμβουλο; Όχι; Κι όμως, στο μέλλον θα στέκεστε εντελώς γυμνοί απέναντί του, καθώς θα γνωρίζει και την παραμικρή πληρωμή που κάνετε. Το ίδιο και το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως και οι χάκερ. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν βαλθεί να καταργήσουν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, επικαλούμενες την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, τα μετρητά όχι μόνο δεν απειλούν την ασφάλεια και την ελευθερία μας, αλλά συμβάλλουν στη διασφάλισή τους. Μας εξασφαλίζουν τα τελευταία ψήγματα ελευθερίας και ιδιωτικότητας που μας έχουν απομείνει. Περιορίζουν τη στέρηση των δικαιωμάτων μας, τον έλεγχο και την παρακολούθηση από το κράτος και τις μυστικές του υπηρεσίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους συλλογείς προσωπικών δεδομένων από τον κλάδο της πληροφορικής. Γιατί κάθε φορά που πληρώνουμε τοις μετρητοίς αποκλείουμε τους σπιούνους που θέλουν να ξέρουν τα πάντα για μας. Τα μετρητά δεν αφήνουν πίσω τους κανένα ηλεκτρονικό ίχνος. Και ό, τι αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη είναι πλέον -ή έστω θα είναι σε μερικά χρόνια- δημόσια προσβάσιμο. Ο δημοσιογράφος Νόρμπερτ Χέρινγκ αναλύει διεξοδικά πώς η πολιτική και ο χρηματοπιστωτικός τομέας μετέρχονται κάθε μέσο για να αποκτήσουν απόλυτο έλεγχο όλων των πληροφοριών που αφορούν εμάς και τις ζωές μας.