Γαλλική επανάσταση : ταξική ή πολιτισμική σύγκρουση - Blanning, Timothy C. W., 1942- (Οκτώ, 2016)
Ελάχιστα ιστορικά γεγονότα έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλη αντιπαράθεση και συζήτηση μεταξύ των ιστορικών όπως η Γαλλική Επανάσταση. Οι απαρχές, η φύση και τα αποτελέσματα της Επανάστασης έχουν υπάρξει αντικείμενο ογκώδους μελέτης, ιδίως μετά το 1950, και έχουν προκαλέσει έντονη διαφωνία. Ο Blanning σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζει και εξηγεί τις διαφορετικές ερμηνείες που έχουν διατυπωθεί από τους κυριότερους ιστορικούς και τις βασικότερες σχολές ιστορικής σκέψης. Ορίζει τις παραμέτρους και τους κυρίαρχους παράγοντες που διαμόρφωσαν το φαινόμενο. Εξετάζει τις απαρχές και τα αίτια της Επανάστασης: την οικονομική ανάπτυξη και τα οικονομικά προβλήματα, τις κοινωνικές διαμάχες και ζυμώσεις, τον Διαφωτισμό, τη στάση της αριστοκρατίας και της αστικής τάξης, τη φύση του παλαιού καθεστώτος κ.ά. Εκθέτει ένα σύντομο χρονικό της Επανάστασης και των βασικών πρωταγωνιστών της. Τέλος, αναδεικνύει τις συνέπειες και την επίδραση της Επανάστασης κατά τη ναπολεόντεια περίοδο και εφεξής. Επίσης, χαρτογραφεί την παρούσα κατάσταση της συζήτησης και παρέχει στον αναγνώστη λεπτομερή και σχολιασμένη βιβλιογραφία για περαιτέρω έρευνα και μελέτη. Όσοι διδάσκουν νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία πρέπει να διαβάσουν αυτό το βιβλίο. George Harris, History Teaching Review Σαφές και πνευματώδες! Teaching History