Σερενάτα : μυθιστόρημα - Livaneli, Zulfu, 1946- (Ξένη λογοτεχνία : Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία ;, 2016)
Όλα ξεκινούν μια κρύα ημέρα του Φεβρουαρίου του 2001, όταν η Μάγια Ντουράν, τριάντα έξι ετών, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ, υποδέχεται στο αεροδρόμιο της πόλης τον γερμανικής καταγωγής Αμερικανό καθηγητή Μαξιμίλιαν Βάγκνερ, ετών ογδόντα επτά. Εκτελώντας την επιθυμία του καθηγητή, ο οποίος δίδαξε στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη δεκαετία του '30, η Μάγια τον οδηγεί σε μια παραλιακή κωμόπολη έξω από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί όπου το 1941 ένα καράβι γεμάτο Εβραίους βυθίστηκε από τους Ρώσους στα παγωμένα νερά της Μαύρης Θάλασσας... Εκεί που θα αρχίσει τώρα να ξετυλίγεται το νήμα μιας μοναδικής ιστορίας αγάπης στη δίνη μιας μεγάλης τραγωδίας της ιστορίας του 20ού αιώνα. Και η Μάγια θα γίνει για πρώτη φορά κοινωνός μυστικών που αφορούν την ίδια της την οικογένεια... «Η Σερενάτα είναι η στιβαρή μουσική της ζωής. Ξεκινά με μια έκκληση για αγάπη, εξελίσσεται σαν αισθαντική σονάτα και τελικά μαγεύει τον αναγνώστη σαν μια δυνατή συμφωνία...» Ταλάτ Χαλμάν «Ο Λιβανελί πλάθει μια ηρωίδα που μένει χαραγμένη στη μνήμη μας, ολοζώντανη, με όλη της την ομορφιά, τη θηλυκότητα, το κουράγιο, τους φόβους και την αποφασιστικότητά της απέναντι σ' αυτό που της επιφυλάσσει η μοίρα...» Εφημ. Σαλόμ