Λεωνίδας Κύρκος : η τελευταία μάχη - Χατζή, Αλίκη (Επίκεντρο, 2015)
Ο Λεωνίδας είχε κάπως συνέλθει. Είχε βρει το χρώμα του και χαμογελούσε. - "Πώς είσαι; Τρόμαξα". - "Το ξέρω, Αλικούλα, όπως βλέπεις είμαι καλά. Ήθελα να σου πω ότι η εκδήλωση ήταν πολύ ωραία. Μου είπαν όλοι (σ.σ. όσοι μίλησαν μαζί του στη διάρκεια του δείπνου) ότι τους άρεσε πολύ αυτό που έγινε και ότι βρίσκουν σπουδαία την προσπάθεια! Έτσι, εσύ τώρα θα μου κάνεις μία ακόμη χάρη! Την τελευταία που σου ζητώ! Θέλω να πάρεις ένα χαρτί κι ένα μολύβι και να γράψεις ό,τι έχει γίνει". - "Σήμερα"; - "Όλα, Αλικούλα. Να τα γράψεις όλα! Και μετά θα πας να τα δώσεις κάπου, που θα φροντίσουν να δημοσιευθούν". Ξεκινώντας από την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του Συνασπισμού το 2008 και φτάνοντας ως τον θάνατό του τον Αύγουστο του 2011, το βιβλίο καταγράφει τις ύστατες προσπάθειες του Κύρκου να αποτρέψει τη "νεοκομμουνιστική" στροφή του Συνασπισμού, τις προσπάθειες του για συνεργασία των ανανεωτικών στελεχών με το ΠΑΣΟΚ και τη μελαγχολία του για την αποτυχία του οράματος της διευρυμένης φιλοευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Η συγγραφέας αποκαλύπτει την μυστική συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Λεωνίδα Κύρκο στα γενέθλια του δεύτερου τον Οκτώβριο του 2008. Ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήθελε, με τη βοήθεια του Λεωνίδα Κύρκου, να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με την τακτική του Αλέξη Τσίπρα που απέρριπτε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και ερωτοτροπούσε με το ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε μια ξεκάθαρη συμβουλή προς τους ανανεωτικούς: "Απεγκλωβιστείτε και βρείτε τα με τον Γιώργο Παπανδρέου, τώρα που σας χρειάζεται". Η αγωνία του Κύρκου για μια ευρεία, προοδευτική συμπαράταξη εκκινούσε από τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία της χώρας. H κ. Αλίκη Χατζή τον περιγράφει να λέει, λίγες μέρες μετά την εσωκομματική νίκη του Τσίπρα στις αρχές του 2008: "Στον βαθμό, λοιπόν, που δεν αλλάζουν οι αντιλήψεις στην Ευρώπη, η κυρίαρχη ελληνική πολιτική τάξη θα δοκιμασθεί. Ή θα αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας βαριάς διασωστικής προσπάθειας και όποιος αντέξει.