Το τόλμημα της μνήμης : διηγήματα και ποιήματα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη - Muller, Herta, 1953- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 2011)
H Νοτιοανατολική Ευρώπη εξακολουθεί, όπως και στο παρελθόν, να είναι τελικά «εκείνη η πολυεθνική περιοχή όπου τα όρια ανάμεσα στις κουζίνες δεν είναι τα μόνα τα οποία, αν και διακρίνονται κοφτερά σαν λεπίδι, εντούτοις συγχέονται» (Γκύντερ Γκρας). Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια περιοχή στοιχειωμένη από το παρελθόν της, από τους πολέμους, τα πογκρόμ, τους άκρατους και συχνά παράλογους εθνικισμούς, τη δυσπιστία της μιας χώρας απέναντι στην άλλη. Η έκδοση αυτή έχει σκοπό να αντιπαλέψει αυτά ακριβώς τα αρνητικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, συγκεντρώνοντας μερικούς από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους συγγραφείς και καταγράφοντας, με αυτό τον τρόπο, ομοιότητες και διαφορές, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινή μας μνήμη και την κοινή αναζήτηση της βαλκανικής ταυτότητας. Την ελληνική γλώσσα εκπροσωπούν σε αυτό τον τόμο με κείμενά τους οι Νίκος Θέμελης και Πέτρος Μάρκαρης από την Αθήνα, και οι Πάνος Ιωαννίδης και Νίκη Μαραγκού από τη Λευκωσία. Το βιβλίο ανοίγει με τα «οπτικοποιημένα» ποιήματά της η Χέρτα Μύλερ, βραβείο Νόμπελ 2009.