Ο χορταριασμένος δρόμος : μυθιστόρημα - Enright, Anne, 1962- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο / Καστανιώτης, 2015)
Η βραβευμένη με Booker συγγραφέας Ανν Ένραϊτ επιστρέφει με ένα ρωμαλέο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας, στις ακτές του Ατλαντικού. Ο χορταριασμένος δρόμος είναι μια ιστορία για την οικογένεια, τον αποχωρισμό, τον οίκτο και την ιδιοτέλεια, για τα κενά στην ανθρώπινη καρδιά και τον αγώνα μας να τα καλύψουμε. Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ρόζαλιν, κυρίαρχης προσωπικότητας στην οικογένεια των Μάντιγκαν που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόλυτη ένωση ή την ανεπανόρθωτη διάλυση. Όταν μεγαλώνουν, τα τέσσερα παιδιά της Ρόζαλιν εγκαταλείπουν τη δυτική Ιρλανδία για να βιώσουν ζωές που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν - στο Δουβλίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Μάλι της Αφρικής. Στις αρχές της τρίτης ηλικίας η δύστροπη, υπέροχη μητέρα τους, ανακοινώνει πως αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι και να τους δώσει τα μερίδιά τους. Τα ενήλικα τέκνα της επιστρέφουν για τα τελευταία Χριστούγεννα στο σπίτι, με την αίσθηση ότι η παιδική τους ηλικία εξαφανίζεται, ότι οι προσωπικές τους ιστορίες γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας. Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την απέλπιδα προσπάθεια των μελών μιας οικογένειας να ανακτήσουν τις σχέσεις που έχασαν και να σφυρηλατήσουν όσες δεν είχαν ποτέ. Ο χορταριασμένος δρόμος είναι το πιο ώριμο και ολοκληρωμένο μυθιστόρημα της Ανν Ένραϊτ, μιας επιβλητικής συγγραφέως που ενσωματώνει στο έργο της όλο τον δυναμισμό και την απαστράπτουσα ένταση της ιρλανδικής παράδοσης.