Η ελληνική πολιτική προσφυγιά στη Βουλγαρία 1946-1989 - Daskalov, Georgi (Επίκεντρο, 2015)
Μέρος της ηττημένης κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο ελληνικής Αριστεράς βρήκε σωτηρία και καταφύγιο στη Βουλγαρία. Αυτό έφερε στη χώρα σοβαρά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικές δυσκολίες. Οι πολιτικοί πρόσφυγες, κυρίως Έλληνες, περιβλήθηκαν με γενναιόδωρες φροντίδες και μετατράπηκαν σε προνομιούχο στρώμα. Ο επαναπατρισμός τους έφερε στη Βουλγαρία νέες οικονομικές επιβαρύνσεις. Η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε στους Έλληνες πρόσφυγες κόστισε στο βουλγαρικό λαό περίπου 29 εκ. δολάρια ΗΠΑ.