Δοκίμια. - Borges, Jorge Luis, 1899-1986 (Σύγχρονοι κλασικοί, 2015)
Από την «Ιστορία του τάνγκο» στην «Ιστορία της αιωνιότητας», από τη «Διάρκεια της Κόλασης» στον Παράδεισο του Δάντη, από τις «Μετενσαρκώσεις της χελώνας» στην «Ιστορία των αγγέλων», κι από τη «Λατρεία των βιβλίων» στον «Καθρέφτη των αινιγμάτων», τα Δοκίμια του Χόρχε Λουίς Μπόρχες περιδιαβαίνουν στα οικουμενικά επιτεύγματα της σκέψης και της τέχνης των ανθρώπων, με αυτόν τον αιρετικό τρόπο του μεγάλου Αργεντινού να επιλέγει τα θέματά του, να τα προσεγγίζει και να τα πραγματεύεται χωρίς ίχνος διδακτισμού ή λογιοτατισμού, να αίρει παγιωμένες αντιλήψεις και να ενσπείρει γόνιμες αμφιβολίες. Οι δύο τόμοι των Δοκιμίων περιλαμβάνουν πλήρεις τις συλλογές Ιστορία της αιωνιότητας, Τα προφορικά, Εφτά νύχτες και Εννέα δαντικά δοκίμια, τέσσερα «αδέσποτα» δοκίμια, τα περισσότερα από τις συλλογές Συζήτηση και Διερευνήσεις, καθώς και έντεκα Προλόγους βιβλίων. Την έκδοση συμπληρώνουν (όπως και στα 'Απαντα τα Πεζά) Σημειώσεις του Μεταφραστή, Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, Γλωσσάριο, Ευρετήρια, Εργοβιογραφικό και Μικρό Βιβλιογραφικό Σημείωμα.