Απαντήσεις σε ερωτήματα εσχατολογικά : ποιο θα είναι το τέλος του ανθρώπου και του κόσμου - Θεοδώρου, Ανδρέας, 1923-2004 (Βασική δογματική διδασκαλία, 2015)
Το οδοιπορικό της χριστιανικής ζωής είναι η ανάβαση της ψυχής προς την άνω Ιερουσαλήμ. Ψυχή της πορείας αυτής είναι η θερμή πίστη και η ζώσα αγάπη, αρετές βαθειά ριζωμένες στο μυστήριο του Χριστού. Αυτές στεφανώνει η ζωντανή ελπίδα, η δροσερή αναπνοή της ψυχής στην πορεία της προς τη θεία ανύψωση. Είναι η προληπτική βίωση των υπεσχημένων αγαθών "α οφθαλμός ουκ είδε", τα απόρρητα και ανέκφραστα. Στη γη αυτή ζούμε στα κρυφά. Δια του μυστηριακού θανάτου στο βάπτισμα η ζωή μας είναι κρυμμένη μαζί με τον Χριστό στον Θεό. Όταν όμως ο Χριστός φανερωθεί, η αληθινή μας ζωή, τότε και εμείς θα φανερωθούμε μαζί του "εν δόξη". Αυτό το ηδύ όνειρο, αυτό το μυστικό βίωμα των θείων υποσχέσεων που δροσίζει και πυρπολεί συγχρόνως τις καρδιές μας, εκτρέφει μέσα μας η ελπίδα, η οποία "ου καταισχύνει". Για το περιεχόμενο αυτό της χριστιανικής ελπίδας καθώς και για άλλες σημαντικές αλήθειες του μέλλοντος στον άληκτο αιώνα του Θεού, πραγματεύεται το τελευταίο κεφάλαιο της ορθόδοξης Δογματικής, η Εσχατολογία.