Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα : τα ηθικά όρια των αγορών - Sandel, Michael J., 1953- (Πόλις, 2016)
Ένας διάσημος πολιτικός φιλόσοφος επανεξετάζει τον ρόλο που οι αγορές και το χρήμα πρέπει να παίζουν στην κοινωνία μας. Πρέπει άραγε να πληρώνουμε τα παιδιά για να διαβάζουν βιβλία ή να παίρνουν καλούς βαθμούς; Είναι σωστό να τιμολογούμε την ανθρώπινη ζωή προκειμένου να αποφασίζουμε πόση ρύπανση να επιτρέπουμε; Είναι ηθικό να πληρώνουμε ανθρώπους για να δοκιμάζουν επικίνδυνα νέα φάρμακα ή να δωρίζουν τα όργανά τους; Μπορούμε να προσλαμβάνουμε μισθοφόρους για να πολεμούν αντί για εμάς, να στέλνουμε κρατούμενους σε φυλακές κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να βγάζουμε σε πλειστηριασμό την είσοδο σε καλά πανεπιστήμια ή να πουλάμε την υπηκοότητα σε μετανάστες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν; Στο βιβλίο του "Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα", που περιελήφθη στη λίστα με τα μπεστ σέλερ των New York Times, ο Michael J. Sandel καταπιάνεται με ένα από τα μεγαλύτερα ηθικά ζητήματα της εποχής μας: Υπάρχει τίποτα κακό σε έναν κόσμο όπου όλα είναι για πούλημα; Αν ναι, πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τις αξίες της αγοράς να διεισδύσουν σε τομείς της καθημερινής ζωής όπου δεν έχουν θέση; Ποια είναι τα ηθικά όρια των αγορών; Τις τελευταίες δεκαετίες, σε όλες σχεδόν τις πλευρές της καθημερινής ζωής, οι αξίες των αγορών έχουν εκτοπίσει τις άλλες αξίες. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε -υποστηρίζει ο Sandel-, έχουμε φτάσει από το να έχουμε μια οικονομία της αγοράς στο να είμαστε μια κοινωνία της αγοράς. Στη "Δικαιοσύνη", ένα βιβλίο που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, ο Sandel φωτίζει με μαεστρία, σαφήνεια και ζωντάνια τα σκληρά ηθικά ζητήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Τώρα, στο Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα, ανοίγει μια συζήτηση που δεν έχει γίνει ποτέ στην υποταγμένη στην αγορά εποχή μας: Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των αγορών σε μια δημοκρατική κοινωνία και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα ηθικά και συλλογικά αγαθά που οι αγορές δεν σέβονται και το χρήμα δεν μπορεί να αγοράσει;