Διαφωνεί, τα βιβλία του στην πυρά : από τον Πρωταγόρα στους Ναζί - Στάικος, Κωνσταντίνος Σπ. (Άτων, 2008)
Από τα βάθη της Ανατολής, τη μακρινή Κίνα, έρχεται ο απόηχος της πρώτης δια της πυράς καταδίκης του βιβλίου, που δεν είναι άλλη από την καταδίκη του βιβλίου του Κομφούκιου. Το γεγονός αυτό παρέμεινε άγνωστο στον δυτικό κόσμο για περισσότερα από 1.000 χρόνια και έτσι δεν αποτέλεσε προηγούμενο για την εδραίωση της καταδίκης του βιβλίου από άλλες εξουσίες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: Γιατί η κακόβουλη και σατανική σκέψη δεν έχει ανάγκη από παραδείγματα, πηγάζει και φύεται από την ίδια μήτρα, έχει τη δική της γλώσσα, διαχρονικά χαρακτηριστικά και οι εκφραστές της διακρίνονται από την τήβενο της εξουσίας που φέρουν. Δεν προτίθεμαι στο βιβλίδιο αυτό να καταγράψω ένα χρονικό της πυρπόλησης βιβλίων ανθρώπων του λόγου, κατά χρονολογική τάξη, και να παραθέσω το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα αυτά. Και δεν προτίθεμαι βέβαια να κατονομάσω όλους τους τυράννους του βιβλίου, αλλά ως φόρο τιμής προς τα θύματά τους, τους μάρτυρες του βιβλίου, επέλεξα να υφάνω δώδεκα αντιπροσωπευτικούς φανταστικούς διαλόγους, βασισμένους όμως σε ιστορικά κυρίως πρόσωπα, σκηνογραφώντας έτσι θεατρικές παραστάσεις μέσα στις οποίες μηχανορραφήθηκαν και μεθοδεύτηκαν δίκες και καταδίκες των βιβλίων που οδήγησαν στον δια της πυράς αφανισμό του.