Η δολοφονία του σουλτάνου : έρωτας και θάνατος στον λαβύρινθο της Πόλης : μυθιστόρημα - Umit, Ahmet, 1960- (Ξένη λογοτεχνία : Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2016)
Ένας άντρας που επί χρόνια περιμένει την ίδια γυναίκα. Ο ΜουστάκΣερχαζίν, ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας Σερχαζίν. Μια ζωή που θυσιάστηκε σε έναν υπέροχο έρωτα. Και μία φιλόδοξη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην οθωμανική ιστορία. Μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες. Μία καθηγήτρια που δολοφονείται με έναν χαρτοκόπτη, στου οποίου τη λαβή είναι χαραγμένη η βούλα του Μωάμεθ του Πορθητή. Μια δολοφονία με ερωτικά κίνητρα; Ή μήπως μια μηχανορραφία που τα πλοκάμια της εκτείνονται μέχρι τον ύποπτο θάνατο του μεγάλουηγεμόνα; Ένα ασυνήθιστο ταξίδι στην εποχή που το οθωμανικό κράτος μετατρέπεται σε αυτοκρατορία, στις ημέρες που είναι γεμάτες θριάμβους και προδοσίες. Και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η προαιώνια ερώτηση που διαρκώς ηχεί στα αυτιά μας: Ιστορία είναι ό,τι βιώθηκε στο παρελθόν ή αυτά που διηγούνται οι ιστορικοί; Και ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής. Ο άρχοντας Μουράτ, υιός Μωάμεθ και ο άρχοντας Μωάμεθ, υιός Μουράτ, η κυριαρχία του οποίου απλώνεται σε δύο θάλασσες και δύο στεριές. Η σκιά του Δημιουργού επί της γης. Ο σουλτάνος που κυρίευσε την Κωνσταντινούπολη, ο φυσικός κληρονόμος του Βυζαντίου· ένας ισχυρός ηγεμόνας που φλέγεται από τη λαχτάρα να δημιουργήσει ένα νέο έθνος, το οποίο αποτελείται από διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές φυλές. Έφιπποι που καλπάζουν στις απέραντες πεδιάδες. Κλαγγές σπαθιών, πολεμικές ιαχές, κραυγές τρόμου. Πόλεις που κυριεύονται η μία πίσω από την άλλη, κράτη που καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο, πύργοι ατελείωτοι που συνεχώς αλλάζουν χέρια. Και το πεπρωμένο που δεν αλλάζει ποτέ. Ο άνθρωπος που πίνει το ηδύποτο του θανάτου. Και ο ύποπτος θάνατος του Μωάμεθ του Πορθητή. Και οι δύο πρίγκιπες γιοι του. Το παλάτι που χωρίζεται στα δύο, το κράτος που χωρίζεται στα δύο και ο λαός που δεν ξέρει τίποτε απο όλα αυτά. Και καθώς διαρκεί ο αιματηρός αλληλοσπαραγμός των δύο πριγκίπων, το νεκρό σώμα του σουλτάνου που λησμονιέται σε ένα δωμάτιο του παλατιού...