Βασιλοτροφία και παραγωγή βασιλικού πολτού : για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους - Καρακούσης, Δημήτριος (Αθ. Σταμούλης, 2015)
Η βασίλισσα είναι αναμφίβολα η καρδιά του μελισσιού και χωρίς μια νέα, παραγωγική βασίλισσα, η υγεία και το μέλλον του μελισσιού είναι σε κίνδυνο. Αξίζει όμως να ασχοληθεί κανείς με τη παραγωγή βασιλισσών; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Όχι μόνο γιατί είναι πιο οικονομικό, αλλά και γιατί προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Στο βιβλίο περιγράφονται και αναλύονται λεπτομερώς όλες οι μέθοδοι που υπάρχουν για την εκτροφή ποιοτικών βασιλισσών, είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη κλίμακα. Το κάθε βήμα αναλύεται διεξοδικά, δίνοντας όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που χρειάζεται να προσέξει ένας μελισσοκόμος προκειμένου να εκτελέσει την όλη διαδικασία με επιτυχία. Πληθώρα σχημάτων, σκίτσα με οδηγίες βήμα-βήμα, συνεντεύξεις με μελισσοκόμους και πάνω από 400 έγχρωμες φωτογραφίες εγγυώνται την καλύτερη δυνατή κατανόηση. Ένα άλλο θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι η παραγωγή βασιλικού πολτού, όπου και σε αυτή την περίπτωση καταγράφηκαν μέθοδοι με σκοπό ο αρχάριος, αλλά και ο επαγγελματίας μελισσοκόμος, να τις εφαρμόσει και να συλλέξει την ποσότητα βασιλικού πολτού που επιθυμεί.