Ισχνός καπιταλισμός : η Μακεδονία κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο - Πετμεζάς, Σωκράτης Δ., 1957- (Νόβολι, 2010)
Ο "Ισχνός καπιταλισμός" αποτελεί συλλογή επιστημονικών μελετών που αφορούν στην ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως η πόλη της Νάουσας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο βιομηχανικός καπιταλισμός δεν εμφανίστηκε αρχικά, ούτε κατ’ εξοχήν, εκεί που θα περίμενε κανείς, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη. Απεναντίας, η μακεδονική επαρχία, και συγκεκριμένα η περιοχή του Βερμίου, αποτέλεσε την πλέον δυναμική εστία βιομηχανικής ανάπτυξης κατά την ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τέσσερις σημαντικές μελέτες: - Βιομηχανική ανάπτυξη και κοινωνικός μετασχηματισμός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Κώστας Λαπαβίτσας) - Η ύπαιθρος της Μακεδονίας από την οθωμανική στην ελληνική εξουσία (1900-1920) (Σωκράτης Δ. Πετμεζάς) - Η οθωμανική βιοτεχνία, 1812-1914 (Ντόναλντ Κουάτερτ) - Οθωμανική αποβιομηχάνιση, 1800-1913: Μια αποτίμηση της έκτασης, των επιπτώσεων και των αντιδράσεων (Σεβκέτ Παμούκ, Τζέφρεϋ Γουίλιαμσον) Οι μελέτες αυτές αντιπροσωπεύουν σύγχρονες τάσεις στην οικονομική ιστοριογραφία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συμβάλλουν, επίσης, στον εμπλουτισμό της οικονομικής ιστοριογραφίας της Ελλάδας.