Το συν- της συγκίνησης : ψυχολογία εμβρύων βρεφών και νηπίων - Κουγιουμουτζάκης, Γιάννης (Ψυχολογία, 2016)
Η τρέχουσα διεπιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ψυχολογική γέννηση προηγείται της βιολογικής γέννησης και ότι τα βρέφη δεν είναι "μωρά" αλλά εξαρχής πρόσωπα, έτοιμα για συμπαθητικό μοίρασμα πράξεων, προθέσεων και συγκινήσεων με τον ευαίσθητο συνάνθρωπο. Οι ρίζες των κινήτρων, των κινήσεων και των συγκινήσεων ανιχνεύονται νωρίς στην κύηση. Ο συντονισμός τους συντηρεί τη ζωή. Η συν-λειτουργία τους ρυθμίζει την πορεία της ανάπτυξης. Το μοίρασμά τους προσδίδει νόημα στις σχέσεις - συγκινησιακά κινητοποιούμενες σχέσεις, που αποτελούν το λίκνο εκτίναξης της νόησης, της γλώσσας, της φαντασίας και της συνείδησης. Το συλλογικό αυτό έργο είναι επικεντρωμένο στην ανάπτυξη των σχέσεων των νεογνών, των βρεφών και των νηπίων με τους σημαντικούς άλλους. Οι συγγραφείς εξετάζουν, υποστηρίζουν και επεκτείνουν μια σύγχρονη θεωρία της ψυχολογικής ανάπτυξης, που εισηγείται ο Καθηγητής Colwyn Trevarthen, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο τόμος. Το βιβλίο ανοίγει με ένα σπάνιο σε σύλληψη και ιστορική αξία κείμενο του τιμωμένου. Τα κύρια θέματα που εξετάζονται στο βιβλίο: τα βρέφη και η μουσική, τα βρέφη και η μίμηση, τα βρέφη και το κωμικό, τα βρέφη και οι αριθμοί, τα βρέφη και η γλώσσα, η επικοινωνία μητέρων-βρεφών με εξωσωματική γονιμοποίηση, η ενσυναίσθηση των βρεφών με καταθλιπτικές μητέρες, τα παιδιά και ο αυτισμός, η φαντασία και οι φανταστικοί σύντροφοι των νηπίων, οι συγκινήσεις, οι συντονισμοί εμβρύου-μητέρας, η ανάπτυξη των φτωχών παιδιών. Γράφουν οι: Colwyn Trevarthen, Δημήτρης Αντωνακάκης, Ελένη Βιταλάκη, Θεανώ Κοκκινάκη, Γιάννης Κουγιουμουτζάκης, Κατερίνα Μαζοκοπάκη, Μαρία Μαρκοδημητράκη, Χριστίνα Φ. Παπαηλιού, Ζαΐρα Παπαληγούρα, Ευστάθιος Παπασταθόπουλος, Δέσποινα Παπούδη, Αναστασία Πρατικάκη, Μαριαλένα Σεμιτέκλο, Βίκυ Τσούρτου, Κορνηλία Χατζηνικολάου.