Στη χώρα του ουράνιου τόξου : η Νότια Αφρική πριν και μετά το απαρτχάιντ - Οικονομίδης, Γιάγκος, 1951- (Βιογραφίες : Ντοκουμέντα / Πατάκης, 2016)
Στη Χώρα του Ουράνιου Τόξου ο πρέσβης Γιάγκος Οικονομίδης μάς παρουσιάζει την αγαπημένη του χώρα, τη Νότια Αφρική, όπου και υπηρέτησε παραπάνω από δέκα χρόνια, πριν αλλά και μετά το απαρτχάιντ. Αφού εξηγεί ιστορικά τις πολιτικές εξελίξεις, αφηγείται τα γεγονότα όπως εκείνος τα έζησε. Το «τέλειο» στο είδος του ρατσιστικό καθεστώς, η τελική πτώση του κάτω από τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη, η αποφυγή του εμφύλιου πολέμου και η απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα ήταν αναμφίβολα τα γεγονότα που οδήγησαν στο νοτιοαφρικανικό θαύμα: στην αναίμακτη έλευση της δημοκρατίας με τις πρώτες ελεύθερες εκλογές. Αλλά και η συνέχεια είναι συναρπαστική, με την προσπάθεια των νέων κυβερνήσεων να συμφιλιώσουν μαύρους και λευκούς, να αποφύγουν την εκδίκηση, να ηγηθούν των γειτονικών κρατών χωρίς να τα καταπιέσουν κάνοντας χρήση της υπέρτερης δύναμής τους. Τέλος γίνεται αναφορά στα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, όπως η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, η καλπάζουσα πλέον διαφθορά και η σχεδόν πλήρης ταύτιση κράτους και κυβερνώντος κόμματος, και απειλούν το δημοκρατικό μέλλον του πανέμορφου αυτού τόπου.