Η παλλακίδα που δημιούργησε τη σύγχρονη Κίνα : Τσισί: η κληρονόμος αυτοκράτειρα - Chang, Jung, 1952- (Βιογραφίες : Ντοκουμέντα / Πατάκη, 2015)
Μια συναρπαστική αφήγηση με έντονα δραματικά στοιχεία που καθηλώνουν τον αναγνώστη, μια πανοραμική απεικόνιση της γέννησης της σύγχρονης Κίνας, όσο και ένα διεισδυτικό και λεπτομερές πορτρέτο μιας γυναίκας: της παλλακίδας ενός μονάρχη που έγινε η αυτοκράτειρα που κρατούσε στα χέρια της τις τύχες του ενός τρίτου του παγκόσμιου πληθυσμού... Η Τσισί (1835-1908) είναι η πιο σημαντική γυναίκα στην κινεζική ιστορία. Κυβέρνησε την Κίνα επί δεκαετίες και οδήγησε μια μεσαιωνική αυτοκρατορία στη νεότερη εποχή. Σε ηλικία δεκαέξι ετών επιλέχθηκε ως μία από τις πολλές παλλακίδες και σεξουαλικές συντρόφους του Αυτοκράτορα, μέσα από την καθιερωμένη πανεθνική διαδικασία επιλογής των βασιλικών συζύγων. Όταν εκείνος πέθανε, το 1861, τον διαδέχθηκε στον θρόνο ο πεντάχρονος γιος τους. Η Τσισί αμέσως οργάνωσε και έφερε σε πέρας ένα πραξικόπημα ενάντια στους αντιβασιλεύοντες που είχαν διοριστεί από τον σύζυγό της και κατάφερε να γίνει ο ουσιαστικός άρχοντας της Κίνας. Η Κληρονόμος Αυτοκράτειρα κυβέρνησε σε ιδιαίτερα απαιτητικές εποχές και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πλήθος από μείζονες εθνικές κρίσεις: τις επαναστάσεις των Ταϊπίνγκ και των Μπόξερ, τους πολέμους με τη Γαλλία και με την Ιαπωνία, αλλά και την εισβολή οκτώ συμμαχικών δυνάμεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γιουνγκ Τσανγκ δεν καταγράφει απλώς τον αγώνα της Τσισί στον στίβο της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά επίσης ξεναγεί τον αναγνώστη στα άδυτα των μεγαλόπρεπων Θερινών Ανακτόρων της και του χαρεμιού της Απαγορευμένης Πόλης, όπου η Τσισί έζησε περιτριγυρισμένη από ευνούχους έναν από τους οποίους ερωτεύτηκε, με τραγικές συνέπειες. Ο κόσμος τον οποίο περιγράφει εδώ η Γιουνγκ Τσανγκ με συναρπαστικές λεπτομέρειες μοιάζει σχεδόν απίστευτος, καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο κράμα πολύ παλιών και πολύ ρηξικέλευθων στοιχείων. Το βιβλίο βασίζεται σε αρχεία και στοιχεία που δεν ήταν διαθέσιμα ως σήμερα, κυρίως κινεζικά, ιστορικά έγγραφα, όπως αυλικά αρχεία, επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία, ημερολόγια και μαρτυρίες, και δεν μπορεί παρά να φέρει επανάσταση στον τρόπο θεώρησης μιας κρίσιμης περιόδου της κινεζικής και της παγκόσμιας ιστορίας.