Βυζάντιο και Ρωσία : θέματα πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων - Ταχιάος, Αντώνιος-Αιμίλιος Ν., 1931-2018 (University Studio Press, 2016)
Στο έργο γίνεται ανάπτυξη θεμάτων που αναφέρονται στον ρόλο που διαδραμάτισαν το Βυζαντινό Κράτος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Ρωσίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις σχέσεις της Θεσσαλονίκης με το αρχαίο ρωσικό κράτος και στα πρότυπα τέχνης που πέρασαν από το Βυζάντιο στην Ρωσία. Επίσης γίνεται αναφορά σε προσωπικότητες του Βυζαντίου και της Βυζαντινής Εκκλησίας, που συνετέλεσαν στην προαγωγή της πνευματικής ζωής των Ρώσων. Παράλληλα, εξετάζονται θέματα των βυζαντινορωσικών σχέσεων, των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του Αγίου Όρους μέχρι τον 14ο αιώνα, όπως επίσης και η απήχησή της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως στον ρωσικό κόσμο.