Χίτλερ - Kershaw, Ian (Μεταίχμιο, 2016)
Πρώτα απ' όλα η βιογραφία στοχεύει να αποτελέσει μια μελέτη της εξουσίας του Χίτλερ. Προσπάθησα να απαντήσω σε δύο ερωτήματα. Το πρώτο ήταν το πώς το φαινόμενο Χίτλερ ήταν δυνατό. Πώς μπόρεσε αυτός ο αλλόκοτος απροσάρμοστος να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία, ένα μοντέρνο, περίπλοκο, οικονομικά και πολιτιστικά εξελιγμένο κράτος; Το δεύτερο ήταν πώς ασκούσε την εξουσία ο Χίτλερ. Είχε αναμφισβήτητα εξαιρετικές δημαγωγικές ικανότητες σε συνδυασμό με μια ικανότητα να αναγνωρίζει με βεβαιότητα και να εκμεταλλεύεται αδίστακτα τις αδυναμίες του αντιπάλου του. Ωστόσο ήταν ένας άξεστος αυτοδίδακτος χωρίς καμία εμπειρία στη διακυβέρνηση. [...] Ο Χίτλερ δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο. Ο ξεχωριστός τύπος του Χίτλερ αναμφισβήτητα επέδρασε σε κρίσιμες εξελίξεις με αναμφισβήτητο τρόπο. Αν στη θέση του ως καγκελαρίου του Ράιχ βρισκόταν ο Γκέρινγκ, για παράδειγμα, δεν θα ενεργούσε με παρόμοιο τρόπο. Μπορούμε αναμφίβολα να δηλώσουμε ότι χωρίς τον Χίτλερ η ιστορία δεν θα ήταν η ίδια. Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα Εμβληματικό... καθένας που θέλει να κατανοήσει το Τρίτο Ράιχ πρέπει να διαβάσει τον Kershaw, διότι κανείς δεν έχει αποκαλύψει σε τέτοιο βαθμό τον νοσηρό ψυχισμό του Χίτλερ. Niall Ferguson, Sunday Telegraph Η οριστική βιογραφία του Χίτλερ. Sunday Times Για τη σημερινή γενιά, ο Χίτλερ του Kershaw προβάλλει σαν φωτεινός φάρος αλήθειας, φωτίζοντας μια σκοτεινή περίοδο τρόμου και ψεύδους. Mail on Sunday Ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Financial Times Ξεπερνά κάθε προηγούμενο έργο. Μια έξοχη βιογραφία που μόνο ένας έγκριτος ιστορικός μπορεί να γράψει. Observer