Η ασθένεια της Ευρώπης : και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού - Verhofstadt, Guy, 1953- (Παπαδόπουλος, 2016)
Στο βιβλίο αυτό, ο Verhofstadt αφηγείται πώς το φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το οποίο συνέλαβαν οραματιστές πολιτικοί αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και της προόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκφυλίστηκε σε ένα ανέμπνευστο και ανούσιο γραφειοκρατικό οικοδόμημα. Με τη Μεσόγειο να μετατρέπεται σε νεκροταφείο μεταναστών, με εξωτερική πολιτική που χλευάζεται διεθνώς για την ατολμία της, με την ανικανότητα, τόσα χρόνια μετά, να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, να δημιουργηθεί μια πραγματικά ενιαία ευρωζώνη, και να μειωθεί το χάσμα από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές (ΗΠΑ, Κίνα), είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει σε λάθος δρόμο. Ο Guy Verhofstadt βλέπει τη λύση σε ένα μεγάλο άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με παραδείγματα από την Ιστορία, εξηγεί ότι τα τολμηρά βήματα που χρειάζονται πρέπει να γίνουν τώρα. Όχι προς τη δημιουργία ενός υπεροπτικού και απόμακρου υπερκράτους, αλλά προς μια αποτελεσματική και δημοκρατική Ομοσπονδία, βασισμένη στις αρχές της ελευθερίας, του σεβασμού του ατόμου και των νόμων. Ξαναγυρνά έτσι στο εμπνευσμένο όραμα των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης, το οποίο αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για την οικοδόμηση ενός καλύτερου ευρωπαϊκού μέλλοντος.