Μετακαπιταλισμός : ένας οδηγός για το μέλλον - Mason, Paul, 1960- (Καστανιώτη, 2016)
Επί δύο αιώνες ο καπιταλισμός πορεύεται μέσα σε μια δίνη συνεχών αλλαγών, μεταξύ ανόδου και πτώσης, αλλά πάντοτε βγαίνει ενδυναμωμένος και μεταμορφωμένος. Ο Πωλ Μέισον εξετάζει την ταραχώδη ιστορία του και αναρωτιέται αν σήμερα βιώνουμε μια τόσο καθοριστική μετάλλαξη ώστε ο καπιταλισμός, το ασύλληπτα περίπλοκο σύστημα που επιτρέπει τη λειτουργία ολόκληρων κοινωνιών, να έχει φτάσει στα όριά του και να εξελίσσεται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών είναι οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Μια επανάσταση που μπορεί να επαναπροσδιορίσει ολοκληρωτικά τους τρόπους με τους οποίους κατανοούμε έννοιες όπως η εργασία, η παραγωγή, η αξία. Μια επανάσταση που δύναται να καταστρέψει την οικονομία των αγορών και της ατομικής ιδιοκτησίας, πράγμα που έχει ήδη δρομολογηθεί σύμφωνα με τον συγγραφέα. Σχεδόν χωρίς να τα έχουμε αντιληφθεί, στις σκοτεινές γωνιές και στα κενά του συστήματος, ολόκληρα κομμάτια της οικονομίας αλλάζουν. Εμφανίζονται αγαθά και υπηρεσίες που δεν υπακούν στα προστάγματα του νεοφιλελευθερισμού: εναλλακτικά νομίσματα, τράπεζες χρόνου, συνεργατικά εγχειρήματα, αυτοδιαχειριζόμενοι διαδικτυακοί τόποι. Οι άνθρωποι αλλάζουν άρδην τη συμπεριφορά τους, ανακαλύπτουν νέες μορφές ιδιοκτησίας, δανεισμού και επιχειρηματικότητας σε πείσμα του κυρίαρχου συστήματος των ημερών μας. Σε αυτό το ριζοσπαστικό βιβλίο ο Πωλ Μέισον υποδεικνύει πώς μπορούμε να αναγεννηθούμε από τις στάχτες της τελευταίας οικονομικής κρίσης και να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη και κοινωνικά πιο δίκαιη παγκόσμια οικονομία. Υποστηρίζει τεκμηριωμένα ότι η έξοδος από τον καπιταλισμό δεν είναι πια ένα ουτοπικό όραμα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων συντελούνται γύρω μας, μπορούμε να προβλέπουμε και να διαμορφώνουμε εμείς τις κοσμογονικές αλλαγές, όχι απλώς να αντιδρούμε σε αυτές.