Τα δύο βήτα - Κακούρη, Αθηνά, 1928- (Καπόν, 2017)
Το βιβλίο αυτό είναι η προσπάθεια ενός σκεπτόμενου Έλληνα να καταλάβει τι συνέβη σε έναν λαό που από το 1910 ως το 1915,ορμητικός και ενθουσιώδης,πολέμησε σκληρότατα και δούλεψε ενωμένος κάτω από την συνδυασμένη ηγεσία των "δύο Βήτα"-του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον στρατό και του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική-για να παρασυρθεί μετά σ'έναν σκοτεινό στρόβιλο αλληλοκαταστροφής.Έκτοτε σ'εκείνο το ξέσκισμα τνω Ελλήνων,το βαθύ και ματωμένο,δόθηκε μια απλοϊκή ερμηνεία,που το κουκούλωσε αλλά δεν το επούλωσε,και επομένως εξακολουθεί σήμερα να μας δηλητηριάζει και να μας παραλύει. Απλά και καθαρά,διαγράφονται εδώ οι προσωπικότητες πο συγκρούστηκαν,οι συνθήκες που τους έφεραν αντιμέτωπους,καθώς και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν,ιδίως δε το πότε και πως δημιουργήθηκε εκείνο το μύθευμα,που συνέλαβε μεν πολύ αποτελεσματικά στο να γείρει η πλαστιγγά,είχε δε ως τραγική παράπλευρη συνέπεια τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η εικόνα που αναδύεται προσκρούει στην πεπατημένη.Στοιχειοθετείται όμως στέρεα καθώς τα γεγονότα των μοιραίων εκείνων ετών -1913 με 1915- δίνονται ένα ένα,οι πηγές παρατίθενται,και έτσι ο κάθε αναγνώστης μπορεί να διασταυρώστει,να βεβαιωθεί για την αλήθεια και να κρίνει την άποψη.