Η οθωμανική αυτοκρατορία : η κλασική εποχή 1300-1600 - Inalcik, Halil, 1916-2016 (Νεότερη και σύγχρονη ιστορία / Αλεξάνδρεια, 1995)
Το κλασικό αυτό έργο αναφέρεται στην πιο επιφανή περίοδο της τουρκικής ιστορίας, τη γέννηση και την εδραίωση της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στις παραδόσεις και τους θεσμούς αυτής της περιόδου αποτυπώνεται ο ιδιαίτερος ανατολικός χαρακτήρας της αυτοκρατορίας, που θα εκφυλιστεί αργότερα, όταν θα ενταθούν οι σχέσεις της με τη Δύση. Το κράτος των Οθωμανών εμφανίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα ως συνοριακή στρατιωτική ηγεμονία αφοσιωμένη στον Γαζά, τον ιερό πόλεμο κατά του χριστιανικού κόσμου, για να εξαπλωθεί σταδιακά στα πρώην βυζαντινά εδάφη των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Με την ενσωμάτωση των αραβικών περιοχών το 1517, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κάλυψε όλον τον ισλαμικό κόσμο, εκτός από το Ιράν, κι έγινε η κυριότερη δύναμή του. Προσφέροντας μια σύνθετη εικόνα της πολιτικής, οικονομικοκοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της αυτοκρατορίας, το βιβλίο που καθιέρωσε τον Χαλίλ Ιναλτζίκ στην οθωμανική ιστοριογραφία συμβάλλει επίσης, από τη σκοπιά του, στην κατανόηση της ελληνικής ιστορίας και του μεσανατολικού ζητήματος. Ο τόμος περιλαμβάνει πρόλογο του συγγραφέα στην ελληνική έκδοση και, ως επίμετρο, ένα ακόμη κείμενό του με τίτλο "Χωριό, χωρικοί και κράτος"· επίσης γενεαλογικούς και χρονολογικούς πίνακες, χάρτες, βιογραφικά σημειώματα, γλωσσάρι και σχολιασμένη βιβλιογραφία, καθώς και μια σειρά εικόνων, κυριως από αδημοσίευτες πηγές.