Η διαχείριση της ΔΕΠ-Υ : από τη θεωρία στην πράξη - Μανιαδάκη, Κατερίνα (Gutenberg, 2016)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για τη ΔΕΠ-Υ, η οποία έχει αναδειχθεί ως η πιο πολυσυζητημένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της εποχής μας. Μέσα από τις σελίδες του, επιχειρείται η κριτική παρουσίαση της τρέχουσας επιστημονικής γνώσης για τη φύση, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής με την εκτεταμένη, εκ βαθέων και εξονυχιστική μελέτη της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας. Σε αυτή την προσπάθεια, οι συγγραφείς του βιβλίου αξιοποιούν την πολυετή κλινική τους εμπειρία με άτομα με ΔΕΠ-Υ και τις οικογένειές τους στο Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών και Μαθησιακών Δυσκολιών «ΑΡΣΗ». Επίσης, προτείνουν ένα νέο πλαίσιο για τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, την πολυεπίπεδη προσέγγιση, η οποία στηρίζεται στις βασικές αρχές της γνωσιακής - συμπεριφορικής θεωρίας και στο αναπτυξιακό μοντέλο της ψυχοπαθολογίας. Οι συγγραφείς προσεγγίζουν τη διαταραχή αυτή από τη σκοπιά του ερευνητή, του ακαδημαϊκού δασκάλου και, κυρίως, του ψυχολόγου, ο οποίος βιώνει καθημερινά στην κλινική πράξη την αγωνία, τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ανησυχίες των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, των νέων ενηλίκων με τη διαταραχή, των γονέων, των φίλων, των δασκάλων τους. Ο οδηγός αυτός μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή πληροφόρησης για τους γονείς και σημαντικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ανάγκη εξειδικευμένων γνώσεων και τεχνικών προκειμένου να μπορούν να διαχειρίζονται τις ποικίλες δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς των παιδιών αυτών. Επιπλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί σε κλινικό επίπεδο από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων στο χώρο της ψυχικής υγείας, καθώς περιλαμβάνει τη δομημένη περιγραφή της διαγνωστικής διαδικασίας αλλά και ενός πλήρους προγράμματος πρώιμης παρέμβασης και θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΔΕΠ-Υ από την προσχολική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση.