Εκπαίδευση : ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει - Αβραντίνης, Τάσος Ι. (The Athens review of books, 2016)
"Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως η παρουσίαση από τον συγγραφέα της ελκυστικής πρότασης για την καθιέρωση "εκπαιδευτικής επιταγής". Η υιοθέτηση του μέτρου θα απάλλασσε την εκπαίδευση από τον κρατισμό και τη γραφειοκρατία αλλά δεν θα την στερούσε από την κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, ορθότατα ο συγγραφέας δίνει έμφαση στην ελληνική μοναδικότητα του κρατικού μονοπωλίου της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο όχι μόνο δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά συγχρόνως αναπαράγει ένα αποτυχημένο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό πρότυπο που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη την κοινωνία. Το βιβλίο του Τάσου Αβραντίνη, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμφωνήσει κάποιος με όλες τις αναλύσεις ή τις προτάσεις που περιλαμβάνει, αποτελεί ένα πρωτότυπο κείμενο για την κατανόηση πολλών και σημαντικών εκπαιδευτικών θεμάτων. Η ιδιαίτερη συνεισφορά του βιβλίου αυτού είναι η προσεκτική και τεκμηριωμένη ανάλυση των αρνητικών επιπτώσεων των κρατικών παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατ' επέκταση στην ελληνική κοινωνία, αλλά και η θεμελιώδης επισήμανση ότι για να είναι σε θέση το εκπαιδευτικό σύστημα να επηρεάσει θετικά την εξέλιξη της χώρας χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη ελευθερία." Θάνος Βερέμης Πρόλογος: Θάνος Βερέμης.