Οικογένειες παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες και σχολική ένταξη - Caldin, Roberta; Κουρκούτας, Ηλίας Ε. (Προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς στο σχολείο / Πεδίο, 2012)
Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται ο σηµαντικός ρόλος της οικογένειας στη σχολική και κατ' επέκταση στην κοινωνική ένταξη των παιδιών µε ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα δύο αυτά ζητήµατα, ο ρόλος της οικογένειας και η σχολική ένταξη, αντιµετωπίζονται ως οι δύο βασικές συνιστώσες της ψυχοκοινωνικής εξέλιξης των συγκεκριµένων παιδιών. Είναι σηµαντικό το γεγονός ότι κατατίθενται οι απόψεις και οι εµπειρίες ειδικών (πανεπιστηµιακών, ερευνητών, επαγγελµατιών της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικών) από διάφορες χώρες του κόσµου (Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ισραήλ) σχετικά µε διαφορετικές περιπτώσεις παιδιών µε ιδιαιτερότητες (σωµατικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, σύνδροµο Down, προβλήµατα συµπεριφοράς, συναισθηµατικά προβλήµατα, δυσκολίες µάθησης, ΔΕΠ-Υ κ.λπ.). Κοινό σηµείο στις ποικίλες θεωρίες αλλά και πρακτικές ένταξης (που αφορούν εξειδικευµένες παρεµβάσεις και πιλοτικά προγράµµατα) αποτελεί η επιδίωξη ενός κοινωνικού µοντέλου το οποίο θέτει στο επίκεντρο των παρεµβάσεων το ίδιο το παιδί, µε στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ιδίων δυνατοτήτων και δυναµικών του µέσα από εκπαιδευτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, και µε απώτερο σκοπό την αυτόνοµη πορεία του. Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς που ασχολούνται µε τις συγκεκριµένες οµάδες παιδιών, σε γονείς που έχουν παιδιά µε ιδιαίτερες δυσκολίες, και σε φοιτητές ανάλογων τµηµάτων.