Η διερεύνηση των συναισθημάτων στον αυτισμό : γνωστική - συμπεριφορική θεραπεία για τη διαχείριση του άγχους και του θυμού - Attwood, Tony (Παιδί και συναισθήματα / Πεδίο, 2015)
Το βιβλίο του Tony Attwood είναι το πρώτο οργανωμένο βοήθημα σε έναν τομέα κεντρικής σημασίας για την ψυχική υγεία: τη διαχείριση των συναισθημάτων. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), στους γονείς και στους θεραπευτές. Αξιοποιεί τις βασικές αρχές και δομές της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας, μιας αποδεδειγμένα αποτελεσματικής θεραπείας στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση των συναισθηματικών προβλημάτων του άγχους, της κατάθλιψης και του θυμού. Οργανωμένο με τη μορφή βιβλίου εργασίας, χρησιμοποιώντας κατανοητό λόγο και δίνοντας έμφαση στην οπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων, το βιβλίο ανταποκρίνεται απόλυτα στην ανάγκη των ατόμων με ΔΑΦ για δομημένη προσέγγιση. Παράλληλα καθοδηγεί τον θεραπευτή ή τον γονέα, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να βοηθήσει το παιδί ή τον έφηβο να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τόσο τα συναισθήματά του όσο και εκείνα των άλλων. Από αυτή την άποψη, το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα που έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συναισθηματική ευεξία, τη συμπεριφορά, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΔΑΦ αλλά και του στενού περιβάλλοντός τους.