Η Ελλάδα μέσα από την φωτογραφία : 160 χρόνια οπτικές μαρτυρίες - Τσίργιαλου, Αλίκη (Μέλισσα, 2007)
Το βιβλίο αφηγείται μέσω της φωτογραφίας μία ιστορική περίοδο, χωρίς το ίδιο να είναι ιστοριογραφικό. Θέλει να δώσει την αίσθηση προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων μέσω της οπτικής καταγραφής τους. Η φωτογραφία, από την εμφάνιση της στην Ελλάδα στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, έως σήμερα, έχει μία πορεία διάστικτη από ιστορικά γεγονότα, πολιτικές ιδεοληψίες, εναλλασσόμενες πολιτισμικές αξίες, προσωπικές δεξιότητες και αισθητικές εμμονές. Ο συνδυασμός διαφορετικών φωτογραφικών ειδών, απο ρομαντικές τοπιογραφίες και πρώιμα φωτοειδησεογραφικά "ντοκουμέντα", ερασιτεχνικά ενσταντανέ και ανώνυμες οικογενειακές φωτογραφίες lifestyle και ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες, στοχεύει όχι μόνο να αναδείξει τις συνέχειες ανάμεσεα στις διαφορετικές περιόδους αλλά να αποδείξει ότι τα ενδιαφέροντα και οι κλλιτεχνικές ανησυχίες των σύγχρονων δημιουργών δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των προκατόχων του.