Ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια. - Καραΐσκου, Χρυσάνθη (Διάπλαση, 2006)
Τέσσερα λαϊκά παραμύθια περιέχει και ο Β΄ τόμος της σειράς «Ελληνικά Παραδοσι-ακά Παραμύθια» των εκδόσεων Διάπλαση. Γραμμένα με πολύ απλό λόγο, ο οποίος μας παραπέμπει σε κάποιον που τα θυμάται και τα αφηγείται, και με τη σύγχρονη εικονογράφηση του Μιχάλη Κασάπη, αυτά τα παραμύθια αποδεικνύεται πως δεν πα-λιώνουν ποτέ. Ο Β΄ τόμος αυτής της έκδοσης περιλαμβάνει τα εξής παραμύθια: Ο γέροντας και τα τρία αδέρφια. Τρία αδέρφια ψάχνουν για δουλειά. Στον δρόμο συναντούν έναν γέροντα που βοηθάει και τους τρεις. Όταν έρχεται η δική τους στιγμή να ανταποδώσουν τη βοήθεια, μόνο ο μικρότερος ανταποκρίνεται, και έτσι ο γέροντας του εκπληρώνει τη μεγαλύτερη ευχή του. Πολυλογού. Ένα παραμύθι για όσους δεν ξέρουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό. Για μια γριά που στο τέλος δεν την πίστευε πια κανείς και έναν γέρο που βρήκε την ησυχία του. Ήλιος και Φεγγάρι. Ο Ήλιος και το Φεγγάρι μαλώνουν ποιος είναι πιο χρήσι-μος. Ένας γέρος περνάει και τους λέει πως ο Ήλιος είναι βασιλιάς τη μέρα και το Φεγγάρι τη νύχτα. Ευχαριστιούνται και του κάνουν ένα δώρο. Από εκεί ξεκινούν όλα. Κάποτε ριζώνουν και τα λόγια. Ένας κουρέας δεν αντέχει να κρατάει άλλο το μυστικό του βασιλιά του και το φωνάζει σ' ένα πηγάδι. Το πηγάδι θα το κρατήσει για τον εαυτό του ή θα το πει σε όλους;