Δαβίδ και Γολιάθ - Gladwell, Malcolm, 1963- (Κλειδάριθμος, 2015)
Πριν από 3.000 χρόνια, στην αρχαία Παλαιστίνη, ένας μικρός βοσκός κατατρόπωσε έναν τρομερό πολεμιστή χωρίς κανένα όπλο πέρα από μια πέτρα και μια σφεντόνα. Από τότε, ο Δαβίδ και ο Γολιάθ συμβολίζουν κάθε μάχη ανάμεσα σ' ένα αουτσάιντερ κι έναν γίγαντα. Ο Δαβίδ δεν θα έπρεπε να έχει νικήσει. Ή μήπως θα έπρεπε; Ο Γκλάντγουελ αρχικά αφηγείται την αληθινή ιστορία της αναμέτρησης ανάμεσα στον γίγαντα και τον βοσκό. Έπειτα, εξετάζει τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία, τον τρόπο σκέψης των ερευνητών του καρκίνου και των ηγετών του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων, τον φόνο και το υψηλό κόστος της εκδίκησης, και τη δυναμική των «επιτυχημένων» και «αποτυχημένων» σχολικών τάξεων, για να αποδείξει ότι πολλές φορές τα σημαντικά πράγματα γεννιούνται από τις δυστυχίες και αντιξοότητες.