Πως να μην μεγαλώσετε τα παιδιά σας : συμβουλές και σημειώσεις ενός παιδοψυχίατρου για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά - Χριστιανόπουλος, Κρίτων (Διόν, 2015)
Ζούμε σε μία εποχή τρομακτικών μεταλλαγών και κρίσεων. Συχνά οι γονείς βρίσκονται σ ένα αδιέξοδο. "Πώς να κάνω το καλύτερο για το παιδί μου;", ενώ συχνά το ερώτημα που προκύπτει είναι: "Τι να μην κάνω;". Ο γονιός είναι ο πρώτος παιδαγωγός. Ας του το θυμίσουμε. Αυτός θα μάθει στο παιδί να ελέγχει τις παρορμήσεις του και αυτό θα βοηθήσει το παιδί να μη μείνει στο περιθώριο. Πρωταρχική δουλειά για τα παιδιά είναι να μεγαλώσουν και να αλλάξουν σε πολλαπλές διαστάσεις. Ακόμη, λοιπόν, ένα βιβλίο οδηγιών; Στη δική μου ζωή τα βιβλία με φρόντισαν. Σαν παιδί ξεφύλλιζα στην τύχη. Δε θα γίνετε σοφοί διαβάζοντάς με, ωστόσο, σιγά-σιγά, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις γνώσεις της σύγχρονης παιδοψυχιατρικής και πώς να αποφύγετε τις υπερβολές. 'Αλλωστε, η γνώση εαυτού είναι πάντοτε ατελής και χωρίς οριστική κατάληξη. Πώς το παιδί θα αισθάνεται καλά στη ζωή, στην οικογένεια, τις σχέσεις με τους φίλους, στη μελέτη; Αυτός ο προσωπικός και οικογενειακός οδηγός προσφέρει: - Συμβουλές για όλα τα σχετικά ερωτήματα: εκτίμηση εαυτού, σχέσεις με τους άλλους, αγάπη, ζωή ζευγαριού, σεξουαλικότητα και μόρφωση. - Βοήθεια, για να αντιμετωπίσετε δυσκολίες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπως ανυπακοή, κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, χρήση ουσιών κα. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, μαζί με τα παιδιά μας ότι υπάρχουμε, ας θαυμάσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει, ας κοιτάξουμε τα σύννεφα, ας αναπνεύσουμε τον αέρα, ας μάθουμε τα ονόματα των δέντρων. "Μη φοβάστε το μίσος των παιδιών, είσαστε καταδικασμένοι να σας μισούν. Μη προσπαθείτε να σας αγαπήσουν, το παιδί είναι καταδικασμένο να σας αγαπά". "Για να γίνει κάποιος ισορροπημένος ενήλικας, πρέπει να καταφέρει να αγαπήσει το παιδί που υπήρξε κάποτε". Κρίτων Χριστιανόπουλος