Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας - Χρονόπουλος, Γιάννης Κ. (Βυζαντινοί αυτοκράτορες στρατηγοί, 2016)
Η άνοδος του Διοκλητιανού στον αυτοκρατορικό θρόνο της Ρώμης υπήρξε ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της μακραίωνης αυτοκρατορίας. Για πρώτη φορά τέθηκε ο διαχωρισμός Ανατολής και Δύσης στον ρωμαϊκό κόσμο, μία διάκριση που σε κάποιο βαθμό συνεχίζεται ως σήμερα, έστω κι αν δεν υφίσταται πλέον η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού έθεσαν ένα -προσωρινό- τέλος στην κρίση του 3ου αιώνα μ.Χ. Όμως, η ανάδειξη του Κωνσταντίνου του Α΄ στην εξουσία, μετά από έναν πολυμέτωπο αγώνα, υπήρξε μία τομή, όχι μόνο στη ρωμαϊκή ιστορία, αλλά επίσης στην ιστορία και την εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού. Μια σειρά από αλλαγές, με επιστέγασμα την ανάδειξη του χριστιανισμού ως επίσημου θρησκευτικού δόγματος της αυτοκρατορίας και την Κωνσταντινούπολη ως νέο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό κέντρο, επισφράγισαν τη μετάβαση από την Αρχαιότητα στον Μεσαίωνα και τη δημιουργία ενός νέου κόσμου σε πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Στον Α΄ Τόμο της εννιάτομης σειράς "Βυζαντινοί Αυτοκράτορες - Στρατηγοί" του Εκδοτικού Οίκου "Historical Quest" παρουσιάζεται η πολιτική και στρατιωτική δράση του Κωνσταντίνου Α΄ του Μεγάλου, αλλά και άλλες πτυχές της περιόδου εκείνης, όπως η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, οι στρατιωτικές εξελίξεις στην αυτοκρατορία από τον 3ο ως τον 5ο αιώνα μ.Χ., η δομή και ο ρόλος του ρωμαϊκού στρατού της ύστερης περιόδου και οι αντίπαλοι της αυτοκρατορίας (Γερμανικοί λαοί, Γότθοι, Σασσανίδες Πέρσες και Ούννοι).