Ιδεολογία και κριτική : λόγος και αντίλογος στη Μαρξιστική θεωρία της ιδεολογίας - Χρύσης, Αλέξανδρος Α., 1958- (Κοινωνικές επιστήμες, 1993)
Το αντικείμενο αυτής της μελέτης συνίσταται στη διερεύνηση της υπόθεσης, σύμφωνα με την οποία οι προσεγγίσεις της ιδεολογίας από τους Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Γκράμσι και Λούκατς, όπως αυτές αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες «στιγμές» του έργου τους, συγκλίνουν μεταξύ τους. Αυτή η συγκλίνουσα δυναμική αναλύεται συγκριτικά τόσο προς τις θέσεις των εκπροσώπων της Κριτικής Θεωρίας (Χορκχάιμερ, Αντόρνο, Μαρκούζε), όσο και προς αυτές του Λ. Αλτουσέρ και των μαθητών του για την ιδεολογία. [...]