Το πένθος στα παιδιά : ένας οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς - Χατζηνικολάου, Σοφία (Κοινωνία και παιδί ;, 2015)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό που εξηγεί, μέσα από δεκάδες πραγματικές ιστορίες και αναλυτικές οδηγίες, τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά κατανοούν τον θάνατο ανάλογα με την ηλικία τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα παιδιά που βιώνουν μια σοβαρή απώλεια. Επιπλέον, το βιβλίο περιλαμβάνει 40 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα απώλειας και πένθους που μπορεί να εφαρμόσει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη. Συχνά ερωτήματα που θέτουν οι γονείς: - Πώς ενημερώνουμε ένα παιδί για την αρρώστια ή τον θάνατο του γονιού του; - Πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στις κηδείες; - Πώς συμπεριφερόμαστε στο σπίτι όταν ένα αδελφάκι είναι σοβαρά άρρωστο; - Πώς στηρίζουμε ένα παιδί που ήταν παρόν σε σοβαρό ατύχημα; - Πώς στηρίζουμε ένα παιδί που έχει καρκίνο; - Τι λέμε στο παιδί όταν ένα οικείο του άτομο αυτοκτονεί; Συχνά ερωτήματα που θέτουν οι εκπαιδευτικοί: - Τι μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη για το παιδί που πενθεί ή είναι άρρωστο; - Τι πρέπει να κάνει το σχολείο όταν υπάρχει θάνατος μαθητή ή εκπαιδευτικού; - Για ποιον λόγο χρειάζεται να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στην απώλεια και το πένθος, πριν συμβεί κάτι τέτοιο στη ζωή τους;