Χωρίς επινοήσεις - Razgov, Lev Emmanuilovich (Μικρή σειρά ;, 1990)
«Η τύχη μου διαμορφώθηκε έτσι, ώστε μου δόθηκε η δυνατότητα να γίνω μάρτυρας πολλών από τα δραματικότερα γεγονότα της ιστορίας μας», γράφει ο Ραζγκόν. «Δοκίμασα τη μοίρα εκείνων που οι σταλινικοί διωγμοί σάρωναν από την κοινωνία. Στις αφηγήσεις μου δεν υπάρχουν επινοημένοι μύθοι, επινοημένα επεισόδια και ονόματα. Αλλά και στις φυλακές και τις εξορίες η ζωή παραμένει ζωή, ανεξάντλητη στις πιο διαφορετικές συναντήσεις με ανθρώπους με την πιο ασυνήθιστη τύχη. Η ιστορική μνήμη συντίθεται από τις μνήμες κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Από την άποψη αυτή, οι αφηγήσεις μου αποτελούν μια σελίδα της ιστορικής μνήμης του λαού. Η αποκατάσταση της αλήθειας είναι μια δύσκολη αλλά μεγάλη κατάκτηση των ημερών μας…».