Αλέξανδρος - Πλούταρχος, 46-120 (Μάλλιαρης-Παιδεία, 2015)
Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας ήταν κιόλας θρυλικό ιστορικό πρόσωπο την εποχή του Πλουτάρχου και με το έργο του ο συγγραφές σκιαγραφεί θαυμάσια τον ορμητικό χαρακτήρα του και την ικανότητά του που κατόρθωσε να ενώσει τους Έλληνες και να τους οδηγήσει στην κατάλυση του απέραντου περσικού κράτους, με τρεις νικηφόρες μάχες (Γρανικού, Ισσού και Γαυγαμήλων). Στη συνέχεια προχωρώντας κατόρθωσε να φτάσει νικηφόρος προς Βόρρα ως τον Καύκασο και προς την Ανατολή ως τον Ινδό ποταμό, οπότε πια οι ακάματοι στρατιώτες του τον παρακάλεσαν να σταματήσει, γιατί δεν διέθεταν πια άλλες ανθρώπινες δυνάμεις. Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ. και πέθανε το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα. Έζησε δηλαδή μόνο 32 χρόνια και από το τριακοστό τρίτο πέρασε μόνο οχτώ μήνες, όπως διηγείται ο ιστορικός Αριστόβουλος που τον ακολούθησε σ' όλη την εκστρατεία του. Ο Αλέξανδρος μέσα σε οκτώ χρόνια, από το 334π.Χ.που ξεκίνησε την εκσταρτεία του μέχρι το 326 π.Χ. που ξεκίνησε την εκστρατεία του μέχρι το 326 π.Χ. που έφτασε στον Ινό ποταμό, είχε δημιουργήσει και εμπεδώσει το τεράστιο κράτος του. Ο Πλούταρχος με την αριστοτεχνική γραφίδα του βιογραφεί τον Αλέξανδρο στις μεγάλες, αλλά, και στις μικρές, τις πιο ανθρωώπινες στιγμές του. Σ' εμάς άφησε για τον Μεγάλο Μακεδόνα τη βιογραφία του, που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα. Μετάφραση: Β. Παπαδόπουλου