Το δαιμόνιο - Θεοτοκάς, Γιώργος, 1905-1966 (Κορυφαίοι Έλληνες πεζογράφοι του 20ου αιώνα, 2012)
"Το Δαιμόνιο" είναι μια δημιουργία που συναρπάζει και συγκινεί. [...] Τα πρόσωπα του ζουν και κινούνται σ' ένα νησί του Αιγαίου, που είναι η Χίος. Η οικογένεια του καθηγητή των μαθηματικών Χριστόφορου Χριστοφή έχει το δαιμόνιο μέσα στο αίμα της. Από το δαιμόνιο αυτό δημιουργείται το δράμα που σκορπίζει τον όλεθρο. [...] Δαιμονισμένη οικογένεια, πότε για το καλό και πότε για το κακό, που συναρπάζει και άλλους στην καταστροφή και στο θάνατο. [...] "Το Δαιμόνιο" είναι ένα έργον ολοκληρωμένο δραματικά, αλλά και βαθύτερα ανθρώπινο". Μιχ. Ροδάς "Νέα βιβλία. Πεζογραφία" "Το Βήμα", Δευτέρα 6 Μαρτίου 1939.