Οι δίκες του Μακαρθισμού - Καρτάλης, Κώστας; Λάζου, Βασιλική; Ψαρομηλίγκος, Αρτέμης (Οι μεγάλες δίκες, 2011)
"Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό". [...] Οι δίκες του μακαρθισμού αποτελούν το αντικείμενο του ένατου τεύχους. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τα τέλη της δεκαετίας 1950, περίοδος που χαρακτηρίστηκε εποχή του "Ερυθρού Τρόμου", πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ συστηματικές και πολιτικά κατευθυνόμενες ενέργειες που αφορούσαν τη μαζική απαγγελία κατηγοριών για ανυπακοή και προδοσία, χωρίς να συνοδεύονται από ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία. Χιλιάδες Αμερικανοί κατηγορήθηκαν ως κομμουνιστές και αποτέλεσαν το αντικείμενο ερευνών και ανακρίσεων από κυβερνητικούς και μη οργανισμούς. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα μακαρθισμού ήταν οι ομιλίες, οι έρευνες και οι ακροάσεις του γερουσιαστή Μακάρθι, η μαύρη λίστα του Χόλιγουντ και οι διάφορες δραστηριότητες του FBI. Εκτός από το ιστορικό και νομοθετικό πλαίσιο του μακαρθισμού, παρουσιάζονται οι συνέπειες του φαινομένου στην τέχνη και ειδικότερα στον κινηματογράφο, αλλά και η εξαγωγή και εφαρμογή των ψυχροπολεμικών αυτών πρακτικών στην Ελλάδα. (από τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου της σειράς "Οι Μεγάλες Δίκες" )