Η δίκη της Νυρεμβέργης - Καρτάλης, Κώστας; Λάζου, Βασιλική; Ψαρομηλίγκος, Αρτέμης (Οι μεγάλες δίκες, 2011)
"Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό". [...] Το όγδοο τεύχος αναφέρεται στη "δίκη των δικών", τη δίκη της Νυρεμβέργης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης, από τις 20 Νοεμβρίου 1945 έως την 1 Οκτωβρίου 1946. Στο εδώλιο κάθισαν 24 μέλη του ναζιστικού κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις, κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά της ειρήνης, για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για συνωμοσία για το σχεδιασμό και την εξαπόλυση επιθετικών ενεργειών και άλλων εγκλημάτων κατά της παγκόσμιας ειρήνης. Παρουσιάζονται αναλυτικά πρακτικά της δίκης, οι επιβληθείσες ποινές και η τύχη των καταδικασθέντων, αλλά και η Κατοχή στην Ελλάδα μέσα από τη γερμανική οπτική και οι δίκες εγκληματιών πολέμου στη χώρα μας. (από τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου της σειράς "Οι Μεγάλες Δίκες" )