Η δίκη του Κολοκοτρώνη - Λάζου, Βασιλική; Ψαρομηλίγκος, Αρτέμης (Οι μεγάλες δίκες, 2011)
"Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό". [...] Η βαριά καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1834 στην εσχάτη των ποινών, η σκοτεινή αυτή πλευρά της καταδίκης αγωνιστών της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821, απόρροια της νέας κατάστασης, που δημιουργήθηκε από το καθεστώς της Αντιβασιλείας και την εισαγωγή νέων πολιτικών ηθών και πρακτικών στη διακυβέρνηση της χώρας, και του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων, παρουσιάζεται στο τέταρτο τεύχος. Αναλύονται οι αντιπαλότητες και οι πολιτικές "αψιμαχίες" μεταξύ των Ελλήνων, το κατηγορητήριο και τα πρακτικά της δίκης καθώς και οι αντιδράσεις των δικαστών Α. Πολυζωίδη και Γ. Τερτσέτη, που οδήγησαν στη μετατροπή της απόφασης σε 20ετή κάθειρξη. (από τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου της σειράς "Οι Μεγάλες Δίκες" )