Η δίκη του Λουδοβίκου ΙΣΤ' - Καρτάλης, Κώστας; Λάζου, Βασιλική; Ψαρομηλίγκος, Αρτέμης (Οι μεγάλες δίκες, 2011)
"Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό". [...] Το τρίτο τεύχος είναι αφιερωμένο στη δίκη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ` το 1793. Η δίκη τοποθετείται στο ιστορικό πλαίσιο της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία ευαγγελιζόταν το τέλος του παλαιού απολυταρχικού καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής δημοκρατικών ιδεών. Μέσα από τη γλαφυρή παρουσίαση των πρακτικών της δίκης, αναλύεται η καταδίκη του βασιλιά ο οποίος γίνεται σύμβολο των παλαιών αξιών της μοναρχίας, ενός παρελθόντος που έπρεπε να χαθεί για πάντα. (από τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου της σειράς "Οι Μεγάλες Δίκες" )