Η δίκη του Σωκράτη - Καρτάλης, Κώστας; Λάζου, Βασιλική; Ψαρομηλίγκος, Αρτέμης (Οι μεγάλες δίκες, 2011)
Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στη δίκη του Αθηναίου φιλοσόφου Σωκράτη, μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού, ο οποίος κατηγορήθηκε για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων μέσω της διδασκαλίας του. Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο από το δικαστήριο της Ηλιαίας τον Μάρτιο του 399 π. Χ. και ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος. Μέσα από τις σελίδες του τεύχους ζωντανεύει η ατμόσφαιρα της δίκης και αναλύονται η φιλοσοφία του σπουδαίου αυτού διανοητή και η διαχρονικότητά της. (από τον πρόλογο του βιβλίου)