Η ιστορία της Μικράς Ασίας - Λάζου, Βασιλική; Ψαρομηλίγκος, Αρτέμης (Τεγόπουλος, 2011)
Ο πρώτος τόμος είναι αφιερωμένος στην αρχαιότητα με αφετηρία τον αποικισμό της Μικρός Ασίας από ελληνικά φύλα (9ος- 6ος αιώνας π.Χ.) και τον σχηματισμό μιας σειράς από ευημερούσες κοινότητες κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων.