Εκατό και, χειμωνιάτικες εναλλακτικές συνταγές - Αναστασιάδης, Στέλιος (Εξάντας, 2002)
Ο τίτλος και η σύνθεση αυτού του βιβλίου με υποχρεώνουν να δώσω μερικές εξηγήσεις. Το "εναλλακτικές συνταγές" δεν σημαίνει πως σας προτείνω μια εναλλακτική μαγειρική. Οι συνταγές που σας δίνω, εικονογραφημένες και μη, είναι εναλλακτικές με την έννοια πως διαφέρουν λίγο ή πολύ από τις καθιερωμένες συνταγές και πως θα σας επιτρέψουν να ξεφύγετε από μια μαγειρική ρουτίνα. Η βάση τους είναι σπάνια ελληνική, αλλά και όταν είναι γαλλική ή και πολλές φορές ιταλική, πρόκειται σχεδόν πάντα για παραλλαγές κλασικών συνταγών και σε αρκετές περιπτώσεις δικές μου επινοήσεις. Οι συνταγές από διάφορες χώρες της Ασίας είναι φυσικά μια καλή εναλλακτική λύση -τις απέφυγα όμως για διάφορους λόγους. Η ινδική κουζίνα απαιτεί μια τέτοια πληθώρα μπαχαρικών και κάρι, δεν σας λένε ποτέ "βάζετε τόσο κάρι" αλλά "βάζετε αυτό το μίγμα ή το άλλο...", και η ελληνική αγορά είναι πολύ φτωχή σ' αυτό το είδος. Η κινέζικη κουζίνα δεν παρουσιάζει τέτοιες δυσκολίες, γιατί μπορεί κανείς ν' αντικαταστήσει τα ειδικά βασικά της υλικά με ντόπια, και γιατί πολλές από τις έτοιμες σάλτσες της βρίσκονται, τουλάχιστον στην Αθήνα, αλλά η προετοιμασία και κυρίως το κόψιμο των λαχανικών ή κρεατικών πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που η ασυνήθιστη σ' αυτή τη διαδικασία ελληνίδα νοικοκυρά θα χάσει όλη την ημέρα κόβοντας έτσι τις πιπεριές, αλλιώς τα σέλινα, κ.λπ.