Δρόμοι προς τη μουσική σύνθεση : ενθάρρυνση και βοήθεια - Motte, Diether de la, 1928-2010 (Νάσος, 2000)
Επί εκατονταετίες ήταν αυτονόητο να μαθαίνουν να συνθέτουν οι μουσικά ταλαντούχοι νέοι. Σήμερα αυτή η διδασκαλία προωθείται προς τη μέση εκπαίδευση και έτσι προετοιμάζεται η δημιουργία μελλοντικών επαγγελματιών συνθετών. Εδώ παραμένει χωρίς ν' ανακαλυφθεί και μάλιστα θαμένο, κάποιο ταλέντο και κάποια χαρά της δημιουργίας. Το βιβλίο του Diether de la Motte μπορεί επομένως να χαρακτηρισθεί ως πρωτοπορία: Ο πεπεισμένος Δάσκαλος της συνθέσεως περιγράφει δρόμους προς την αυτόνομη, γεμάτη φαντασία σύνθεση, χωρίς καταπίεση και άκαμπτους κανόνες. Εδώ, ο de la Motte περνά, όχι ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και παιδαγωγός αλλά ως συναδελφικός συνοδευτής και εμψυχωτής με τον αναγνώστη, τις περίπου 300 ασκήσεις, από το μονόφωνο τραγούδι μ' ελάχιστο μόνο φθογγικό υλικό, μέχρι τη σύνθεση ενός μικρού τεμαχίου του μουσικού θέατρου. Πρόκειται για "ανιχνευτικό τμήμα" για μαθητές μετά τη 10η τάξη [1η λυκείου] αλλ' επίσης για σπουδαστές, δασκάλους και ενήλικες ερασιτέχνες.