Βασικές αρχές μουσικής σύνθεσης - Schoenberg, Arnold, 1874-1951 (Νάσος, 1988)
Οι Βασικές Αρχές της Μουσικής Σύνθεσης αποτελούν το αποκορύφωμα υπερτετρακονταετούς διδασκαλίας των μουσικών αρχών σε σπουδαστές και συνθέτες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Για τις τάξεις του ο Schoenberg ανέπτυξε ένα τρόπο παρουσιάσεως στον οποίο κάθε τεχνικό ζήτημα εξετάζεται με πολύ βασικό τρόπο, τέτοιον, ώστε να είναι ταυτοχρόνως απλός κι εμπεριστατωμένος. Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ανάλυση όσο και για σύνθεση. Αφ' ενός έχει ως πρακτικό αντικειμενικό σκοπό την εισαγωγή των σπουδαστών στην διαδικασία της συνθέσεως με συστηματικό τρόπο, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες μορφές. Αφ' ετέρου, ο συγγραφέας αναλύει με εκτεταμένη λεπτομέρεια και με πολυάριθμα παραδείγματα εκείνα τα ειδικά τμήματα από τα έργα των Διδασκάλων τα οποία σχετίζονται με το υπό εξέτασιν συνθετικό πρόβλημα. Μολονότι τα περισσότερα από τα μουσικά παραδείγματα έχουν ληφθεί από τις σονάτες για πιάνο του Beethoven, τουλάχιστον τριάντα άλλοι συνθέτες (κυρίως του δεκάτου ενάτου αιώνα) αντιπροσωπεύονται με αποσπάσματα έργων από μικρά κομμάτια για πιάνο μέχρι την όπερα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)