Δομικές λειτουργίες της αρμονίας - Schoenberg, Arnold, 1874-1951 (Βιβλιοθήκη συστηματικής μουσικής : θεωρητικά έργα, 1989)
Η παρούσα είναι η πρώτη ελληνική έκδοση του τελευταίου ολοκληρωμένου θεωρητικού έργου του Schoenberg. Αντιπροσωπεύει τις τελικές σκέψεις του συνθέτη επί της κλασσικής και της ρομαντικής αρμονίας. Τα αρχικά μέρη ανακεφαλαιώνουν τις αρχές που ετέθησαν στην "Αρμονία". Τα τελευταία κεφάλαια ανοίγουν νέους δρόμους, γαιτί αναλύουν το σύστημα των τονικών συγγενειών μέσα στη δομή ολόκληρων μερών και επιβεβαιώνουν την αρχή "μονοτονικότητας", δείχνοντας πως όλες οι μετατροπίες μέσα σε ένα μέρος είναι απλώς αποκλείσεις και όχι αρνήσεις της κύριάς του τονικότητας. [...]