Ελληνες λόγιοι του 18ου αιώνα : αφανείς, άσημοι και διάσημοι σε διασταυρούμενες τροχιές - Παΐζη-Αποστολοπούλου, Μάχη (Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών, 2007)
Τέσσερα πρόσωπα είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου, τέσσερα πρόσωπα που έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη και στο Βουκουρέστι και έγραψαν στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 17ου αιώνα και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 18ου. Τα βήματά τους ίσως να διασταυρώθηκαν κάποια στιγμή στους ίδιους δρόμους. Κάποιοι μάλιστα αντάλλαξαν σκέψεις και βιβλία, χειρόγραφα και έντυπα. Εκείνο ωστόσο που κυρίως τους συνδέει είναι τα πνευματικά τους προϊόντα: οι τρεις αφηγήθηκαν ιστορικά γεγονότα, ο τέταρτος αντέγραψε και διέσωσε τα έργα τους, κάποιος από αυτούς θέλησε να οικειοποιηθεί το έργο του άλλου. Όλα πάντως τα έργα, μεγάλα ή μικρότερα, σημαντικά ή περιορισμένης αξίας, στροβιλίστηκαν στη δίνη κάποιων ανέμων που είχαν σαν αποτέλεσμα άλλοι από τους δημιουργούς τους να μείνουν άσημοι, άλλοι να γίνουν διάσημοι και άλλοι να χαθούν στη μεγάλη σιωπή της Ιστορίας.